Chrome se automatski prijavljuje i prima recenzije; onemogućite funkciju

Najnovije ažuriranje Chromea donijelo je proboj koji, prema sigurnosnim stručnjacima, krši privatnost korisnika. U verziji preglednika 69, kada netko pristupi računu na nekoj Googleovoj usluzi (primjerice, Gmailu) putem preglednika, on se također automatski prijavljuje u Chrome.

PROČITAJTE: Google zna gotovo sve što radite na internetu; izbjegavati

Proces se obavlja bez da osoba može odabrati da li će se integrirati ili ne. Značajka je već postojala u prethodnim izdanjima softvera, ali je bila neobavezna i potrebna je prethodna potvrda korisnika.

Chrome 69 prijavljuje se bez autorizacije korisnika

Želite li kupiti mobitel, TV i druge proizvode s popustom? Upoznajte Usporedbu

Sinkronizacija nije nužno loša jer olakšava integraciju Googleovih usluga između weba i preglednika, što može ubrzati pregledavanje. Kritika je, međutim, o tome kako je nastala. Sada, pristupanjem računima platformi kao što su YouTube, Gmail, Google disk i drugi, podaci o pregledavanju mogu se slati poslužiteljima tražilica bez da korisnik shvaća da ih pružaju.

Prošlog vikenda profesor kriptografije na Sveučilištu Johns Hopkins Matthew Green objavio je na svom blogu da novo ponašanje softvera zamagljuje povjerenje između korisnika i usluge. To se događa jer novo sučelje omogućuje osobi da se prijavi greškom i nakon što se njihovi podaci dijele, malo je toga što se može učiniti.

Googleov softverski inženjer Adrienne Porter Felt reagirao je na Twitterovu privatnost. Prema službenom mišljenju, nova značajka ima namjeru podsjetiti korisnika da je preglednik prijavio neku Google uslugu. Felt također poriče da ova prijava ima istu funkcionalnost kao i sinkroniziranje profila u Chromeu te stoga ne bi utjecala na privatnost korisnika.

Razmislite o tome kao da dodajete "Ja sam u FYI trenutno prijavljen na Gmail" u kutu prozora preglednika. To je ono što značajka radi. To se razlikuje od značajke o kojoj se čini da govorimo, koju zovemo sinkronizacija, koja ima implikacije na privatnost.

22. rujna 2018

Ako se ne želite automatski prijaviti na obje usluge, značajku možete onemogućiti tako da slijedite upute u nastavku.

Isključivanje automatske prijave u Chromeu 69

Korak 1. Pristupite stranici Chrome eksperimenata na adresu "chrome: // flags / # account-consistency" (bez navodnika). Opcija "Konzistentnost identiteta između preglednika i kukica" bit će istaknuta. Odgovoran je za osnaživanje preglednika za upravljanje ulazom i izlazom iz Google računa. Pritisnite "Zadano" za pregled ostalih opcija;

Kliknite na zadanu opciju

Korak 2. Zatim idite na opciju "Onemogući";

Onemogućite opciju Chrome

Korak 3. Dovršite postupak na gumbu "Ponovo pokreni sada" i pričekajte da se preglednik ponovno pokrene kako bi postavke stupile na snagu.

Ponovo pokrenite Chrome

Vrijedi zapamtiti da je ovo još uvijek eksperimentalni izvor. Stoga Google naglašava da je omogućavanjem toga korisnik izložen gubitku podataka preglednika ili da ugrožava njihovu sigurnost ili privatnost.

Putem usluge TechCrunch i kriptografije

Chrome dodaje u favorite; Što učiniti? Postavljajte pitanja na forumu.

Kako otključati skočne prozore u pregledniku Google Chrome